Nordlyset fra solstormen ses bedst med kameraets sensor

En helt usædvanlig kraftig solstorm sendte Nordlys ned over Danmark i slutningen af februar 2023. Vejret artede sig samtidig helt fantastisk med stjerneklar himmel, og så var det (næsten) alle mand af huse for at se fænomenet. Sandheden er imidlertid, at man skal langt nordpå i Skandinavien, hvis man skal kunne se Nordlys i al sin pragt med øjnene alene. Heller ikke mobiltelefonerne får det hele med, selvom de "ser" mere end øjet.

Det er moderne kameraer med fantastiske, lysstærke sensorer, som fanger Nordlysets farver allerbedst. Selv har jeg et Sony A74 med en ganske lysstærk 33 MB sensor og et stort arbejdsområde, hvilket vil sige, at selv om optagelsen ser mørk ud, så kan jeg i redigeringen hente mere lys ud af "mørket", svarende til fem blændetrin.

Det var imidlertid mit kun andet møde med Nordlyset, og der er altid noget nyt at lære. Nordlysets stråler bevæger sig hele tiden, farverne kommer og går, og pludselig er der røde stråler oveni de grønne eller gule, så der skal eksponeres i ét væk. Normalt vil man sige, at der skal lange eksponeringstider på 10-20 sekunder til for at fange lyset, men hvis det er eneste mulighed med den tilgængelige sensor, så flyder farverne ud og bliver en rød og grøn plamage på himlen. Jeg testede sensoren og skød med tider så hurtigt som 2,5 sekund. Men det var ikke nok, kunne jeg se bagefter. Jeg skulle have forsøgt mig med 1 sekund eller 1/10 eller endnu hurtigere, for så stoppes strålerne i deres flugt over himlen, og pludselig ser Nordlyset helt anderledes skarpt ud på vores breddegrader.

Derfor kan jeg næsten ikke vente på næste chance for at fotografere de elektriske udladninger på himlen.

De bedste billeder fik jeg med et 20 mm objektiv med største blændeåbning på 1,8, lysfølsomheden på ISO 400 og 2,5 sekunders lukker tid. Kunne jeg så ikke bare have øget ISO'en til det dobbelt eller tredobbelte. Jo, men så går det ud over skarpheden, hvorfor jeg valgte den ovennævnte lysfølsomhed, som iøvrigt giver de skarpeste billeder med mindst støj - næst efter 100 ISO på min Sony. Men næste gang skal alle muligheder selvfølgelig afprøves.